Bike Transalp Blog No.1 2022

Onder de noemer #beweegreden en een nieuwe uitdaging voor 2022 gingen wij opzoek naar een mooi evenement. Waar Jeltje de keuze al gemaakt had voor het deelnemen aan een hele triathlon op 12 juni 2022, stond voor Sjoerd een mountainbike meerdaagse hoog op zijn lijst. Waar het kiezen voor een enduro stage race voor de hand zou liggen met zijn voorkeur voor uitdagende afdalingen op schitterende locaties verraste hij zichzelf door te kiezen voor de Bike Transalp. Het moest tenslotte een uitdaging zijn dus dan gaan we er ook voor!

Wat is de Bike Transalp:

Ze noemen het de meest spectaculaire mountainbike meerdaagse ter wereld. In zeven dagen overbrug je meer dan 500 km en 18000 hoogtemeters over de mooiste trails die de Alpen te bieden heeft. Na dit hardop uitgesproken te hebben ontvingen wij veel enthousiaste reacties wat ons deed nadenken om dit in groepsverband te organiseren. We hebben een pakket aangeboden om in zes maanden, in een kleine groep en onder professionele begeleiding je ideaal voor te bereiden op de ervaring van je leven! Het pakket bestaat uit individuele begeleiding en coaching, online trainingsschema in TaininingPeaks, meerdere trainingsdagen en bike support vanuit Cube Store Leersum.


Na alle intake gesprekken zijn we met een groep van acht deelnemers van start gegaan met een kennismaking en nulmeting op Kwintelooijen, een intensief cross country parcours waar we de fitness en skills van de deelnemers goed in kaart kunnen brengen. Op basis van de trainingsmogelijkheden en de resultaten van de test hebben we een persoonlijk trainingsprogramma gemaakt per deelnemer. Wij maken gebruik van TrainingPeaks, een online programma waar we alle trainingen in plannen, bijhouden en analyseren. De eerste acht weken zijn een voorbereidingsfase waar de basis wordt gelegd en veel uren gemaakt worden met lage intensiteit. Daarnaast hebben we video’s gemaakt van krachttrainingen die je online kan volgen gericht op specifieke mountainbike spiergroepen.

De groep komt twee keer per maand samen voor een gezamenlijke training, een keer als trainingsdag en een keer als trainingsochtend. Tijdens de trainingsdagen gaan we naar verschillende locaties om basisvaardigheden te ontwikkelen (technische oefeningen met video analyse), veel hoogtemeters te maken en om ervaring op te doen in verschillende terreinen. Het evenement zal lange dagen kennen dus we zullen moeten oefenen om lang in het zadel te zitten. De trainingsochtenden vinden altijd plaats op de Heuvelrug waar we als groep specifieke trainingen draaien en technieken toepassen die we op de trainingsdagen doornemen. Het doel is om een groepsproces te creëren waar de deelnemers elkaar stimuleren en motiveren richting de Bike Transalp op 03 t/m 09 juli.Trainingsochtend No. 1 – Leersum:

De training bestond uit 3 series van 3 keer de Ruiterberg beklimmen vanuit Doorn, het herstel was naar beneden rollen. De eerste 2 van de serie waren op een gecontroleerd tempo met ons hartslag niet boven zone 3 en de 3e van de serie was maximaal sprinten omhoog. Na de klimtraining op de Ruiterberg hebben wij het parcours van Leersum gereden op een rustig tempo met aanzetten op de klimmetjes. De term “rustig fietsen” is makkelijker gezegd dan gedaan, zodra de trails naar beneden en uitdagend worden zet je soms uit enthousiasme meer aan dan dat de bedoeling is, toch Sjoerd? 🙂

Trainingsdag No.1 – Veluwezoom:

De 1e trainingsdag vond plaats op de Veluwezoom, daar kan je namelijk veel hoogtemeters maken via de verschillende klimmen rondom de Posbank én heb je uitdagende rode lussen bij het MTB parcours die je meerdere keren kan rijden. De dag was opgedeeld in twee delen met een lunch tussendoor. In begin van de dag zijn wij begonnen bij Granny’s Trail met techniek oefeningen als warming up, daar lage de focus op houding. Aansluitend zijn wij 2 uur gaan klimmen op de asfaltwegen rond de Posbank, de nadruk lag op de juiste cadans vinden en niet te hoog in je hartslag komen. Na de hoogtemeters was het tijd voor wat rust en vooral goed eten, zodat iedereen nog energie had voor het laatste gedeelte van de dag. Ook de laatste uren zijn wij het MTB parcours op gegaan en hebben wij meerdere keren de Niner Shooting Mountain Trail gereden. De focus lag op het afdalen en hier hebben wij videoanalyse gebruikt om aanvullende tips te geven over houding. Wij merken dat videoanalyse enorm helpt bij het geven van feedback, want soms denk je te voelen dat je een bepaalde techniek uitvoert maar door de directe feedback kan je goed zien dat het in soms niet zo is en dat je gevoel niet matched met de werkelijkheid. Deze tips kunnen de deelnemers weer meenemen in de andere trainingen die zij uitvoeren. De volgende trainingsdag zal plaatsvinden in Nijmegen. 


Spreekt dit verhaal jou aan? Heb jij ook zin in een uitdaging?
Volg ons via Instagram @sport.en.support of neem dan contact met ons op via de website
zodat wij je kunnen helpen bij het bereiken van je sportieve doelen!