BIKE TRANSALP BLOG NO.3 2022


Op het moment van het schrijven van deze blog zitten wij nog maar één maand van de Bike Transalp vandaan, het begint te kriebelen! De laatste maanden hebben alle deelnemers hard getraind om een goede basis te leggen. Naast hard trainen zijn er andere factoren die goed geregeld moeten zijn voor de Transalp. Zo is lekker zittende fietskleding met een goede zeem cruciaal, de fiets moet op orde zijn met de juiste afstellingen, een hydratatie- en voedingsplan moet opgesteld worden en slaaplocaties geboekt zijn. Er komt dus meer bij kijken dan je wellicht in eerste instantie denkt. De meeste factoren worden ook getest van tevoren zodat wij voor zo min mogelijk verassingen komen te staan. 

Op zondag 27 maart hebben wij ons verzameld op de Utrechtse baan voor een trainingsochtend op het parcours van Amerongen en Leersum. De focus van de ochtend was om langere tijd in het zadel te zitten en weinig te stoppen. Zo kan je goed voelen of je in de juiste houding op de fiets zit  en geen last krijgt van bijvoorbeeld je zitvlak of rug. De training bestond verder uit een extra loop op het parcours van Amerongen, in de buurt van Harry Slinger, zodat wij konden voelen hoe het is om de technischere klimmetjes op een rustig tempo te klimmen onder je threshold (besproken in de vorige blog).

De volgende trainingsdag stond gepland op 16 april in Spa, België, een stralende dag met een gezellige groep. Spa is voor ons zo ongeveer 2,5 uur rijden en het rode parcours van 60km met 1500hm was een perfecte uitdaging. Het belangrijkste van de dag was hydratatie en voeding, om het half uur stond het wekkertje om te eten en drinken. De Bike Transalp bestaat uit lange dagen van intensieve inspanningen achter elkaar dus je wilt je energievoorraden goed blijven aanvullen. Even simpel gezegd voorkomt dit dat je in het rood gaat fietsen en te veel roofbouw pleegt op je eigen lichaam. Koolhydraten zullen het grootste deel zijn van de brandstof die ons lichaam gaat gebruiken en daarom is het belangrijk om die goed aan te vullen. Dit kan je doen met behulp van de vuistregel: je gewicht in gram koolhydraten per uur dat je aan het sporten bent. Jeltje is 68 kilo dus zal 68 gram koolhydraten per uur moeten eten. Er zijn tegenwoordig tallozen goede merken met repen, gelletjes en sportdranken die je hierbij kunnen helpen. Het is slim om hiermee te experimenteren. Welk merk en smaak vind jij het lekkerst en voorkom dat je tijdens de inspanning iets nieuws probeert en niet goed hierop reageert en misselijk wordt. Voor hydratatie is de vuistregels 500-750ml per uur, op warme dagen zal je 750ml moeten drinken. Het is belangrijk dat je niet alleen maar water drinkt maar ook mineralen en zouten aanvult, afhankelijk van temperatuur en hoeveel je zweet moet je aan 500-1000mg sodium per uur denken. In de meeste sportdranken zit dit erin maar het is goed om te controleren. 


De trainingsochtend van 1 mei stond in het teken van gevoel vs. data op het parcours van Kwintelooijen. De opdracht was 2 rondes Kwintelooijen op 90% van je maximale effort, zonder op je hartslag- of vermogensmeter te kijken. Het was interessant om te zien hoe iedereen daarop reageerde, de een gaf aan dat hij het moeilijker vond dan de ander en achteraf klopte dat ook wel met de data analyse. Door dit soort opdrachten te doen leer je steeds beter je lichaam kennen zodat je ook tijdens de Transalp kan inschatten wanneer je kan pushen of juist even wat rustiger aan moet doen. Daarnaast merkt iedereen in de groep dat wij samen stappen aan het maken zijn en elkaar kunnen pushen. Zo kwamen Edwin en Stefan samen over de streep na 2 rondes met een grote glimlach en een leuke analyse over hun kat en muisspel tijdens deze rondes. 

De meest recente trainingsdag was 14 mei in Willingen, Duitsland, met een kleine groep maar wederom met prachtig weer! In Willingen is een bike park met liften en langere afdalingen. Vanaf de parkeerplaats beneden is het ongeveer 300hm klimmen naar de top van de lift en dus ideale training om langere tijd te klimmen en daarna te moeten afdalen. Je kan in het bike park ook goed opbouwen met de moeilijkheidsgraad, er zijn flow trails waar kinderen naar beneden kunnen en technische enduro trails die uitdagender zijn. Het was voor Pepijn en Jeltje de eerste keer in dit bike park dus om op te warmen, te wennen aan de snelheden en het zien van afgronden aan de zijkant begonnen wij met de flow trails. Na 3 uur hebben wij even een halfuurtje pauze genomen en wraps geluncht. Weer aangevuld en uitgerust zijn wij weer via de fireroads omhoog gegaan en gekozen voor de enduro trail naar beneden. Doordat wij met een klein groepje waren was het makkelijker om persoonlijke aanwijzingen te geven waardoor iedereen al snel met vertrouwen en goede techniek naar beneden kon komen. Na een lange en leerzame dag zaten wij met een tevreden en vermoeid gevoel in de auto terug naar huis. 


Om onze fietsen op orde te krijgen voor de Transalp krijgen wij hulp vanuit de Cube Store in Leersum en daar zijn wij dankbaar voor! Zij helpen ons door in deze drukke periode tijd vrij te maken voor onze fietsen. Iedereen in de groep kan terecht in Leersum voor een laatste check up voor de Transalp en advies over reserveonderdelen. Op 26 juni is ook een technische ochtend gepland waar handige tips en trucks besproken worden over eventuele pech situaties donderweg. 


Spreekt dit verhaal jou aan? Heb jij ook zin in een uitdaging?
Volg ons via Instagram @sport.en.support of neem dan contact met ons op via de website
zodat wij je kunnen helpen bij het bereiken van je sportieve doelen!