BIKE TRANSALP BLOG NO. 2 2022

De voorbereiding voor de Bike Transalp begint serieuze vormen aan te nemen. Wij zijn nu inmiddels een paar maanden verder en de intensiteit neemt toe. In het eerste gedeelte bestonden de trainingen grotendeels uit het opbouwen van het duurvermogen en wennen aan de hoeveelheid trainingsuren. Inmiddels zijn de deelnemers zover dat de trainingen zwaarder mogen worden. Dit doen wij door steeds meer hoogtemeters op te zoeken op de mountainbike en intervaltrainingen op de indoorfiets. 

De trainingsochtend van 20 februari was in het water gevallen door de stormschade in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Gelukkig bestaat er een mogelijkheid op Zwift om samen online een training af te werken. De meeste deelnemers hebben een indoorfiets en Zwift. Je kan in de Zwift Companion app een groep aanmaken, de tijd afspreken, en een training kiezen. Op Zwift staan meerdere goede trainingen die zijn gemaakt voor de voorbereiding op de Cape Epic en laat de Bike Transalp daar nou net op lijken! Zo konden wij alsnog een productieve training draaien.Op zaterdag 12 maart vertrokken wij vroeg in de ochtend richting Nijmegen en Groesbeek om een langere mountainbike tocht te maken. De start was bij de parkeerplaats bij het vliegveld. Het eerste gedeelte had al flink wat hoogtemeters daarom hadden wij de eerste paar kilometers een extra ronde gemaakt. De aandacht bij het klimmen lag op de hartslag. Het doel was om te voelen hoe het is om net iets onder je threshold hartslag te fietsen. 

De threshold hartslag is de hartslag waarbij je de inspanning een uur kan volhouden. 

Deze hebben wij vastgesteld met het doen van een FTP test (Functional Threshold Power) op de indoorfiets. Dat is een 20 min test waarbij je je hoogste power 20 min vast kan houden. Als je een powermeter hebt op je pedalen kan je deze waardes gebruiken tijdens het fietsen, mocht je die niet hebben dan kan je een vertaalslag maken naar je hartslag. Aan de hand van de hartslagwaardes van de test kan je je hartslag opdelen in zones. Als je hoog in HR zone 3 en laag 4 zit dan zit je net onder je threshold hartslag. Iets wat je wel in de gaten moet houden is dat hartslag niet zo secuur is vergeleken met wattage. Je hartslag wordt namelijk ook beïnvloed door andere factoren zoals: de temperatuur, stress, koffie en slaap. Daardoor is een belangrijk onderdeel van dit Transalp avontuur om naast de data van de hartslag en wattages ook te leren luisteren naar je lichaam en te voelen wat voor intensiteit je vast kan blijven houden over een langere periode. 

Nadat wij Nijmegen en Groesbeek hadden gefietst hebben wij een pauze ingelast. Er stond ons een heerlijke pasta te wachten om onze energie weer aan te vullen, we hebben goed gedronken en even lekker ontspannen voordat het tweede deel van start zou gaan. Daar lag de aandacht meer op de techniek waarbij deelnemers de technische analyses van de vorige trainingsdag verder konden oefenen. 

Bikepark Mook (ligt aan het mtb parcours van Mook) leende zich daar perfect voor. Hier kan je verschillende lijnen naar beneden rijden met kombochten, springtafels en een rockgarden. Ideaal om te wennen aan nieuwe snelheden, obstakels en de controle te behouden. Op het laatste stukje van het Bikepark liggen nog 3 drops, elk variërend in hoogte zodat je goed van makkelijk naar moeilijk kan opbouwen. De drop is een belangrijk stukje techniek om te beheersen zodat je niet bij elke afstap van je fiets hoeft. Zeker bij het rijden van onbekende trails waar je snelle beslissingen moet maken is het fijn als je het vertrouwen hebt dat je basistechniek je veilig naar bedenen brengt (denk even aan de crash van Mathieu van der Poel op de Olympische Spelen). 

Na het bikepark hebben we de rest van de route afgereden richting de auto om deze geslaagde dag af te sluiten. Nog een hapje en een hersteldrankje voordat we de auto in stapte richting huis onder het genot van een zacht zonnetje. 


Spreekt dit verhaal jou aan? Heb jij ook zin in een uitdaging?
Volg ons via Instagram @sport.en.support of neem dan contact met ons op via de website
zodat wij je kunnen helpen bij het bereiken van je sportieve doelen!