#4 GEZONDHEID EN COVID-19

Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen goed is voor je hart, longen, je immuunsysteem én tegen overgewicht. Je immuunsysteem is met het COVID-19 virus belangrijker dan ooit. Er zijn aanwijzingen dat mensen zonder overgewicht minder symptomen ontwikkelen en dat als ze ziek zijn geweest de gevolgen voor hun gezondheid minder groot zijn. Een gezonde leefstijl zou wat ons betreft een belangrijke boodschap moeten zijn vanuit de overheid. 

Als er teveel voedingsstoffen worden ingenomen en die niet worden gebruikt slaan we die op als vetcellen. Hierdoor groeit het vetweefsel en kom je aan in gewicht. Vetweefsel is niet alleen een opslag voor vet. Het is een belangrijk en actief onderdeel van het menselijk lichaam. Vetweefsel produceert  hormonen en signaalstoffen die ook andere cellen in je lichaam weer aansturen. Door de groei van de vetcellen veranderd de samenstelling van de cel en raken processen zoals de productie van de hormonen en signaalstoffen uit balans. Ook je immuuncellen rondom je vetweefsel raken uit balans en worden geactiveerd zonder dat er een ziekteverwekker is. Doordat de immuuncellen geactiveerd zijn denkt je immuunsysteem dat er een indringer is en zullen er steeds meer immuuncellen op af komen. Omdat er niks opgeruimd kan worden blijven je immuuncellen actief en wordt het een chronische laaggradige ontsteking. Hier heb je in principe geen last van, totdat er een virus in je lichaam komt. Je immuunsysteem is al zo lang actief dat het niet goed meer weet hoe het moet reageren. Het is per persoon verschillend hoe het immuunsysteem dan reageert op de ziekteverwekker. Dit kan te laat en te weinig zijn of juist te agressief en schade aanbrengen bij gezonde cellen. 

De verstoring van de balans in het vetweefsel lijkt ook effect te hebben op andere processen in het lichaam, zoals het functioneren van insuline receptoren. Insuline receptoren zitten aan de buitenkant van allerlei cellen door je hele lichaam en herkent het hormoon insuline. Insuline signaleert aan de cel of hij suiker uit het bloed mag opnemen. Als de insuline receptoren niet goed functioneren zal insuline de signalen niet meer door kunnen geven. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel hoog en dat zijn de eerste stapjes in de ontwikkeling van suikerziekte.

Overgewicht heeft dus een effect op je immuunsysteem. Het is beter om te voorkomen dan te genezen maar gelukkig kunnen deze effecten worden teruggedraaid als je van je overgewicht af komt. Door het COVID-19 virus is een gezonde leefstijl nog belangrijker geworden. Zorg voor voldoende beweging, groente en fruit, slaap en voorkom chronische stress.
Voor veel mensen vallen vaste beweegmomenten weg omdat alle indoor sportaccommodaties zijn gesloten. Er is geen sociale controle meer van de groepslessen die je aan het volgen was en de kou, nattigheid en donkere dagen helpen ook niet. Maar om overgewicht te voorkomen is het belangrijk om jezelf en mensen om je heen te helpen. Sjoerd vindt het bijvoorbeeld lastig om uit zichzelf te gaan hardlopen, het is niet zijn grootste hobby. Daarom heeft hij een doel uitgesproken, vaste loopmomenten gepland én door #beweegreden weet hij dat hij er niet alleen voor staat, dit werkt voor hem. Stimuleer jezelf door een doel te stellen en spreek deze uit naar anderen!

Hoe je weet of je overgewicht hebt? Er is een internationaal gebruikte wiskundige methode voor die daar een schatting naar maakt, genaamd de Body Mass Index: Gewicht in kilo / (Lengte in meter X Lengte in meter).
Dus als je 65 kilo weegt en 1,70 meter lang bent is je BMI= 22,5. Een gezonde BMI voor volwassenen ligt tussen de 18,5 en 25, als je daarboven zit heb je overgewicht. 

Training 1

Intervaltraining van 1 uur.

 • 15 min warmlopen in HR Z2-3 met 3 korte versnellingen.
 • Dan 2 series van 4x600m.
 • Na elke 600m is de rust 200m joggen
 • Na elke serie is de rust 600m joggen.
 • Hartslag naar Z4-5.
 • Richttijd voor de 600m is 2:28.
 • Daarna 15 min uitlopen in HR Z1-2. 

Training 2

Duurloop van 70 min. 

 • Ontspannen lopen voor 70 min. HR Z2-3.
 • Na iedere 10 min een sprint van 60 meter.

Na elke training

 • 2×20 sec Kuit rekken links en rechts.
 • 2×30 sec Hamstrings rekken. 
 • 2×20 sec Bovenbeen rekken links en rechts.

Bronnen
https://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-word-je-sneller-ziek-als-je-te-zwaar-bent
https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter