#3 DEELNEMERS AAN HET WOORD


Martijn:

– Welk gedrag wilde jij veranderen in een nieuwe gewoonte tijden de Choose Your Battle challenge van 8 weken?


Ik wilde intermittent fasting proberen. En dan elke dag eten tussen 1200 en 2000 uur. 

– Waarom wilde je deze gedragsverandering?


Om weer meer bewust met voeding om te gaan, maar ook om te kijken ‘wat het met me zou doen’. Ik was gewoon nieuwsgierig. 

– Wat heeft het je tot nu toe gebracht om je aan dit gedrag vast te houden?


Ik ben me meer bewust van wat ik eet. Ik plan het meer en kies meer bewust voor een bepaalde verhouding in macro’s en ik houd me meer aan bepaalde momenten waarop ik eet (en niet). Ik ben gaandeweg wel gestopt om binnen een specifiek tijdvak te eten. Ik denk – voor mij – dat tegenover de discipline die daarbij hoort ook een meer concreet doel moet staan.

– Hoe ga jij met moeilijke momenten om?


Je gedrag bijhouden helpt. Dus gewoon in een app invoeren wat ik eet. Dat geeft houvast en het is ook leuk om structureel je doel te halen. En als je toch een keer afwijkt van je plan: kies er bewust voor en ga niet sip doen. Daarna pak je de draag gewoon weer op.
 
– Open voor ervaringen of commentaar:

Ik denk dat bij een challenge een echt concreet doel hoort. Een sportief doel. Of bijvoorbeeld een bepaald aantal kilo’s afvallen. Dat motiveert meer dan ‘alleen’ gedurende een bepaalde periode bepaald gedrag vasthouden.

Gerdien:

– Welk gedrag wilde jij veranderen in een nieuwe gewoonte tijden de Choose Your Battle challenge van 8 weken?

Ik wilde minder vaak eten, 3 maaltijden per dag eten, geen suiker en minder koolhydraten eten

– Waarom wilde je deze gedragsverandering?

Afvallen en een stabielere bloeksuikerspiegel

– Wat heeft het je tot nu toe gebracht om je aan dit gedrag vast te houden?

Ik ben toch aan het afvallen, heb minder dipjes in mijn energie en kan een langere tijd zonder eten.

– Hoe ga jij met moeilijke momenten om?

Moeilijke momenten heb ik niet veel gehad. In het begin was ik wel veel aan het koken, dat hielp gek genoeg om minder te eten. Soms als ik een aandrang had om te eten probeerde ik er stil bij te staan wat er nu precies aan de hand was. Soms was het stress of iets anders, want elke keer nam het onrustige gevoel na verloop van tijd af.

Liza:

– Welk gedrag wilde jij veranderen in een nieuwe gewoonte tijden de Choose Your Battle challenge van 8 weken?


Ik wil weer actiever zijn! Door drukte op werk en de opleiding (en corona) is het de afgelopen 2 jaar lastig geweest om genoeg te blijven sporten. Inmiddels ben ik meer gaan hardlopen en wil ik weer met meer regelmaat actief zijn.

– Waarom wilde je deze gedragsverandering?

Om weer meer energie te krijgen; sporten en buiten zijn kan zo helpen om je gezond en energiek te voelen! En daarnaast ook om het hardlopen op te bouwen en was (kaas) kilotjes kwijt te raken.

– Wat heeft het je tot nu toe gebracht om je aan dit gedrag vast te houden?

Meer structuur en ook al meer energie. Ik vind het prettig om regelmaat in te bouwen en afspraken, lijstjes etc. helpen daarbij. Het maakt dat ik het makkelijker volhou en tevreden ben over waar ik mee bezig ben.

– Hoe ga jij met moeilijke momenten om?

Normaal heb ik dan wisselende periodes (weken waarin ik minder sport, meer slecht eet en juist weken waarin ik heel gezond eet en veel sport). Nu probeer ik 1 “sin” dag in de week te hebben en de rest van de week gezond te eten en te bewegen. Dit maakt het makkelijk om vol te houden en weer op te pakken na “sins”. Het “mag” nu 1 dag waardoor je niet direct je nieuwe ritme wil opgeven en makkelijker kunt denken: morgen pak ik het weer op!