#2 HALFWAY POINT

Is de gewoonte al compleet verankerd in ons gedrag, vechten we nog regelmatig tegen de verleiding of zijn we al voor gaas gegaan? Een nieuwe gewoonte aanleren duurt tussen de 18 en 254 dagen, met een gemiddelde van 66 dagen. Onze Choose Your Battle challenge om geen junkfood te eten is de helft gepasseerd, we zijn bij dag 32 van de 56. 

Ruim een maand onderweg in de challenge zijn we al in veel verschillende situaties gekomen waarbij we geconfronteerd worden met junkfood. Een groot verschil met de eerste weken is dat in aanraking komen met lekkernijen minder met je doet. Het voelt makkelijker om aan tafel te zitten met mensen die een koekje bij de koffie nemen of een ijsje nemen op een zonnige dag. Sjoerd is een lang weekend weg geweest en ervaart dan direct hoe lastig het is om de juiste keuzes te maken als je niet zelf kunt koken. Een gezonde lunch scoor je best makkelijk in een supermarkt maar een avondmaal is moeilijker.  In een restaurant eet je over het algemeen sneller ongezond door geen of kleine porties groente en gefrituurde ingrediënten. En na een lange dag buiten gesport te hebben ben je zwakker voor een hamburger (wel een bord pasta erbij!). 

Om je nieuwe gedrag zoveel mogelijk kans van slagen te bieden gebruik je de volgende drie stappen:
1. Doel 
2. Gedrag
3. Support *

Doel:
Stel een concreet doel op, houd het simpel en realistisch. Dit betekent dat er een waarneembare actie, resultaat of gedrag is dat haalbaar is in een duidelijk tijdsbestek. 

Gedrag:
Welk gedrag heb ik nodig om het doel te behalen? Een veelgemaakte fout is dat we denken dat doorzetten de belangrijkste factor is om het doel te behalen in moeilijke tijden. Mensen die worden beschouwd als doorzetters ervaren het niet zo, ze vinden de activiteit vooral leuk. Als het plezier zwaarder weegt dan de pijn die je ervaart hou je het makkelijk vol. 

Dus kies gedrag dat je leuk vindt en bij je past!

Support:
Zorg voor 3 manieren van support om je gedrag te stimuleren:
– Reminders: maak gebruik van notities en hang ze op in je omgeving (de Choose Your Battle kalender).
– Sociale omgeving: vertel je familie, vrienden en collega’s over je nieuwe gedragsverandering. Dit stimuleert je goede gedrag, ze kunnen je helpen en begrip tonen.
– Accountability partner: doe de challenge samen met iemand of schakel iemand in die je feedback geeft. Iemand die je belt als je het moeilijk hebt en je steun kan bieden. Dit kan ook een professional zijn bij grote gedragsveranderingen. 

Volg deze stappen in het maken van je nieuwe gewoonte. Stop uitstelgedrag en start vandaag!
Mocht je mee willen doen met een challenge van Sport & Support, houd dan onze website of Instagram (@sport.en.support) in de gaten. Heb je zelf een sportief doel in gedachten of zoek jij een leefstijl verandering? Neem dan contact met ons op, wij kunnen je vast helpen!  

*Bron: De ladder: Ben Tiggelaar