#1 VAN SUGAR HIGH NAAR CALORIE LOW

Het doel is om 56 opeenvolgende dagen een nieuwe gewoonte aan te leren en uitstelgedrag te voorkomen. Bepaal zelf welke nieuwe gewoonte jij je eigen wilt maken en kies uit een van de vijf verschillende thema’s; bewegen, voeding, hydratatie, slaap of ontspanning. Ons gekozen thema is voeding; NO JUNKFOOD! Voor ons betekent dit zo min mogelijk suiker en ongezonde vetten eten zoals snoep, koek, chips, chocola, pizza en patat.

Op het moment van schrijven is het dag 17 van de Choose Your Battle challenge. De kalender telt 16 opeenvolgende kruizen dus dat betekent dat wij de verleiding tot nu toe hebben kunnen weerstaan. Sommige dagen voelen makkelijk maar we worden absoluut uitgedaagd om ons snoepgedrag in bedwang te houden. Op visite of op een verjaardag staat de tafel vaak vol met lekkere hapjes, allemaal bomvol suikers, vetten en E-nummers. Als wij het zo beschrijven klinkt het niet aantrekkelijk maar als wij het zien loopt het water ons in de mond. 

Na ruim twee weken merkt Sjoerd het grootste verschil in de waardering voor zijn maaltijden. Als ik eet dan geniet ik er een stuk meer van dan voorheen. Naast het niet eten van junkfood probeer ik geen tussendoortjes te eten, ik houd het bij drie maaltijden op een dag. Door een sportieve leefstijl verbruik ik veel calorieën op een dag en die moeten natuurlijk ook weer aangevuld worden dus de porties van ontbijt, lunch en avondeten zijn iets groter. Mocht het toch nodig zijn om iets buiten deze maaltijden te eten dan kies ik voor een gezonde snack, zoals een maïswafel met pindakaas of fruit.


Het vergt extra voorbereiding en planning om een valkuil te voorkomen vindt Jeltje. Op lastige momenten moet de snelste keuze voedzaam zijn en daarom zorgen wij dat de koelkast op tijd gevuld is. Gezonde boodschappen wordt je niet makkelijk gemaakt, zeker niet als je honger hebt. Bij binnenkomst in de supermarkt wordt je direct verleidt met de geur van de bakkerij, veel ongezonde opties liggen op ooghoogte en bij het wachten bij de kassa liggen repen chocolade je aan te gapen. Niks nieuws natuurlijk maar weer eens goed om bewust van te worden hoe snel je de verkeerde producten in je mandje gooit. 

De Choose Your Battle challenge is voor ons bedoeld als mentale en fysieke uitdaging. Wat doet je lichaam op het moment dat je iets niet geeft waar het wel om vraagt en hoeveel mentale weerbaarheid hebben wij om de challenge vol te houden?
En wat is het lange termijn effect als jij je lichaam beter voedt dan normaal? Hopelijk kunnen wij jullie hier meer over vertellen over een paar maanden. Stay tuned!