#1 DARE TO TRI

Triathlon is een hele dynamische sport, er kan van alles gebeuren tijdens een race. Het spreekt voor zich dat goed trainen nodig is om de fysieke uitdaging aan te gaan maar dat is niet het enige. Door de lange duur is er meer kans op problemen én omdat er veel materiaal aan te pas komt is er ook altijd een kans op mechanische tegenvallers. Om een paar voorbeelden te noemen: je zwembril kan beslaan, een lekke band onderweg, verkeerde kleding kan schaafwonden veroorzaken en ga zo maar door. Daarom oefenen wij ook tijdens de training met ons materiaal, je mag namelijk officieel tijdens een race geen hulp krijgen van buitenaf.

De trainingen van de Olympische afstand triathlon zijn in volle gang. Het zwemmen in het Henschotermeer en in de lek bij de Honswijkerplas is een super leuke ontdekking. Elke woensdagochtend duiken wij het water in met deelnemers die wij klaarstomen voor hun triathlon challenge, dit is ook een goede stok achter de deur voor onszelf. Fietsen op de gravelfiets en op de mountainbike maken de fietsuurtjes afwisselend en de hardlooptrainingen zijn goed te behappen in de schaduw van het bos op de Heuvelrug, maar ook bij ons gaan dingen soms niet zoals gepland.

Voor Sjoerd was het lastig om het trainingsschema te volgen. Hij heeft last van hooikoorts en dat was dit jaar heftiger dan normaal. Op werk was het een drukke periode en deze combinatie zorgde ervoor dat hij weinig tijd en energie over had om te trainen. Gelukkig zijn de de omstandigheden gunstiger en lukt het hem ook zijn trainingsuurtjes maken. Vooral het hardlopen zal zijn aandacht krijgen de aankomende weken aangezien hij daarvan de meeste trainingen van heeft gemist. Jeltje is wat voorzichter met de hardlooptrainingen. Een oude hardnekkige enkelblessure speelt haar weer enigszins parten en daarom is één keer in de week hardlopen voor haar nu het maximale. Het gaat wel lukken om de triathlon te volbrengen maar het is niet realistisch om een hele snelle tijd neer te zetten en daardoor is de motivatie wellicht iets minder aanwezig vergeleken met de andere challenges. Het stellen van uitdagend en haalbare doelen blijkt voor onze motivatie cruciaal te zijn. Het onderstaande stukje is inspiratie om wel met de triathlon bezig te zijn.

Een bijzondere triathlon prestatie haalde het nieuws vorige week: een nieuw wereldrecord van de 39 jarige Duitser Jan Frodeno op de hele triathlon in een tijd van 7:23:53 (4km zwemmen, 180km fietsen en een marathon hardlopen). De opzet van de race was uniek, de “Tri Battle Royale” was een man-tegen-man gevecht op een super snel parcours in de Alpen. Frodeno werd uitgedaagd door de Canadees Lionel Sanders, een groot triathlon talent. Frodeno was al een legende in de sport met het wereldrecord in handen en het bezit van goud op de Olympische afstand en wereldkampioen op de hele afstand in Hawaii, maar zijn naam zal nu nog dikker gedrukt zijn in de geschiedenisboeken van de sport.


De Olympische Triathlon challenge is geen wedstrijd of evenement. Het is een persoonlijke uitdaging voor iemand die een triathlon uit wilt lopen of wilt trainen voor een snelle tijd.
Spreekt dit verhaal jou aan? Heb jij ook zin in een uitdaging? Neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen bij het bereiken van je sportieve doelen!